Česi zažehnali krízu výhrou 3:0 v Arménsku, kouč Bílik zatiaľ zostáva

26.03.2013 Celý región

Bratislava 26. marca (TASR) - Futbalisti Česka zvýraznili v utorok svoje šance postúpiť na MS 2014, keď v súboji kvalifikačnej B-skupiny vyhrali v Jerevane nad domácim Arménskom jednoznačne 3:0.

O triumfe zverencov trénera Michala Bílka rozhodol premiérovými dvoma gólmi v národnom drese Matěj Vydra. Kanonier anglického druholigového Watfordu sa najskôr v 47. minúte presadil presnou hlavičkou z piatich metrov po centri Jaroslava Plašila a deväť minút pred koncom pridal tvrdou strelou druhý presný zásah. Cenné víťazstvo hostí spečatil v nadstavenom čase po rýchlom protiútoku striedajúci Daniel Kolář.

Najmä v prvom polčase videli diváci vyrovnaný duel, niekoľko šancí si vypracovali aj Arménci, ale gólman hostí Petr Čech si pri svojom jubilejnom 100. štarte v reprezentácii udržal čisté konto. Česi si tak napravili chuť po piatkovej hladkej domácej prehre 0:3 s Dánskom a po piatich dueloch majú na konte osem bodov.

Víťazstvo aspoň čiastočne zmiernilo tlak na kritizovaného kouča Bílka, ktorý vo svojej funkcii zostáva minimálne do 16. apríla, keď bude o jeho prípadnom odvolaní rozhodovať výkonný výbor FAČR.

"Počkám si na jeho verdikt. Vyhrali sme výrazným rozdielom, podali sme hlavne v druhom polčase dobrý výkon, takže moje pocity sú logicky lepšie ako po zápase s Dánskom. Ale uvedomujem si, že naša pozícia v skupine je naďalej ťažká," citoval server sport.cz slová Bílka po zápase.

Portugalsko aj bez Ronalda vyhralo v Azerbajdžane

Aj bez Cristiana Ronalda, ktorý nútene pauzoval pre žlté karty, vyhralo Portugalsko v Baku nad Azerbajdžanom 2:0. Výrazný tlak dokázal spolufavorit F-skupiny pretaviť do gólového zakončenia až po vylúčení domáceho Raufa Alijeva - v druhom polčase sa hlavičkami presadili Bruno Alves a Hugo Almeida. Portugalsko sa dočkalo triumfu po troch kvalifikačných dueloch bez plného bodového zisku.

V súboji "trpaslíkov" D-skupiny sa v Tallinne pod vedením slovenskej rozhodcovskej trojice na čele s hlavným Jánom Valáškom zrodilo očakávané víťazstvo Estónska nad Andorrou 2:0.


Európska kvalifikácia MS 2014 - utorok:

B-skupina:

Arménsko - Česko 0:3 (0:0)

Góly: 47. a 81. Vydra, 90.+4 Kolář

D-skupina:

Estónsko - Andorra 2:0 (1:0)

Gól: 45.+1 Anier, 61. Lindpere
Rozhodovali: Valášek - Benko, Vorel (všetci SR)

F-skupina:

Azerbajdžan - Portugalsko 0:2 (0:0)
Góly: 63. Alves, 79. Almeida,
ČK: 55. Alijev (Azerb.)
 

Vyberte región